‘RUG alert op mogelijke datalekken’

nieuws
Foto: Mike MacKenzie via Flickr & Wikimedia Commons (CC 2.0 SA)

Het Centrum voor Informatie Technologie heeft de afgelopen paar dagen honderden servers en applicaties van de RUG gecheckt op een mogelijk datalek. Dat meldt de Universiteitskrant.

Het Centrum is druk bezig om mogelijke cyberaanvallen te voorkomen, nadat eerder deze maand in de wereldwijd gebruikte opensourcesoftware Log4j een datalek werd ontdekt. Om de servers en applicaties te checken moesten sommige offline worden gehaald, om gerepareerd te worden. Het was de enige manier om de kwetsbaarheden tegen te gaan.

De RUG is volgens de Ukrant een van de vele organisaties die de opensourcesoftware van Apache gebruiken. Een onderdeel daarvan blijkt potentieel toegang te geven aan mensen die je er niet in wil hebben, en die de controle over het systeem kunnen overnemen. Volgens het CIT is er tot nu toe nog geen hack gesignaleerd. Wel moeten de werknemers van het CIT extra alert zijn tijdens de kerstvakantie, want de feestdagen zijn het hoogseizoen voor cybercriminaliteit

“Blijf opletten en volg de basisregels’, is het advies van het CIT. “Pas dus op voor verdachte mailtjes, klik niet op phishing links en update je computer.”