Opnieuw bodycams voor Groninger brandweer tijdens jaarwisseling

nieuws
Foto: Brandweer.nl

Een experiment met de inzet van bodycams, wat de Groninger brandweer vorig jaar hield tijdens de jaarwisseling, is volgens de meeste deelnemende brandweermensen voor herhaling vatbaar. Daarom worden de camera’s tijdens ‘oud en nieuw’ op meer plekken in de provincie ingezet.

Dit jaar konden alle Groningse kazernes aangeven of ze tijdens de jaarwisseling bodycams willen inzetten of niet. De camera’s zijn inmiddels uitgereikt aan de kazernes die hierom hebben gevraagd. “Met de inzet hiervan beschermen we onze collega’s”, schrijft de Groninger brandweer, in een bericht op de website van de hulpdienst. “Mocht er iets voorvallen, dan kunnen de beelden worden gebruikt als bewijsvoering bij een eventuele strafzaak. Ook hopen we hiermee geweld te ontmoedigen.”

Alle Groninger brandweerlieden krijgen ook ‘aangiftekaartjes’ mee. Op deze kaartjes staat waar de brandweerlieden op moeten letten, als ze aangifte willen doen na een incident. De brandweer hoopt daarmee dat brandweerlieden vaker aangifte gaan doen, waardoor daders vaker en harder worden gestraft als ze gewelddadig worden tegen hulpverleners.