‘Meerderheid noordelingen positief over Groningen Airport Eelde’

nieuws
Foto: Tahseen khan from FreeImages

Een meerderheid van de Noordelingen zegt Groningen Airport Eelde van maatschappelijk belang te vinden en wil het ook behouden. Dat blijkt uit een onderzoek door Lectoraat Markering van de Hanzehogeschool.

Uit een steekproef onder 600 inwoners van de drie noordelijke provincies blijkt dat 68 procent van hen vindt dat het vliegveld behouden moet blijven. De voorstanders zijn vooral mensen die er gebruik van maken. Belangrijkste reden om niet via GAE te vliegen is het beperkte aantal bestemmingen. Vrijwel niemand van de ondervraagden zegt enige overlast van het vliegveld te ondervinden.

Zo’n 25 procent van de noordelingen heeft de afgelopen tien jaar helemaal niet gevlogen. Van de mensen die wel gebruik maakten van GAE deed slechts 10 procent dat om zakelijke redenen. In het onderzoek is ook gevraagd naar de invloed van de klimaatproblematiek en van corona. Ongeveer een derde zegt vanwege de CO2 uitstoot zo min mogelijk te vliegen. Ruim 40 procent van de mensen die wel eens vliegen, doet dat vanwege corona (waarschijnlijk) niet.