Extinction Rebellion demonstreert op ‘Trash Monday’ op de Vismarkt

nieuws
Foto: Patrick Wind - 112groningen.nl

Extinction Rebellion Groningen staat maandag 6 december stil bij de negatieve gevolgen van Black Friday. De organisatie noemt deze dag ‘Trash Monday’.

Extinction Rebellion doet dat door het verzorgen van een ‘performatief optreden’ om 11.50 uur. De organisatie beschouwt Black Friday als een marketing tactiek die de consumenten stimuleert om nog meer onnodige dingen te kopen dan zij al hebben. “Consumptiegoederen worden voor een te lage prijs verkocht. Consumentisme oefent druk uit op onze planeet en draagt bij aan moderne slavernij. Veel goederen eindigen op straat, in de oceaan en op verbrandingsstapels.”

De mensen van Extinction Rebellion lopen in kleur en met paraplu over de Vismarkt, waar ze gemakkelijk 1,5 meter afstand kunnen houden. Tijdens het luchtalarm om 12.00 uur vallen ze (wanneer het weer dit toelaat) ‘dood’ neer. De actie wordt in stilte gevoerd, want hun boodschap staat op spandoeken, aldus Extinction Rebellion.