‘Oneven kant’ Ommelanderstraat wil ook nieuwe, versterkte huizen, ‘net als de overburen’

Een groep Ten Boersters, woonachtig aan de ‘oneven kant’ van de Ommerlanderstraat, willen dat de gemeente Groningen ook de huizen aan deze kant van de straat sloopt en opnieuw bouwt. De bewoners schreven onlangs een brief aan burgemeester Koen Schuiling en wethouder Roeland van der Schaaf, waarin ze de gemeentebestuurders uitnodigen voor een gesprek.

De groep bewoners maakt, volgens de huidige regeling, alleen aanspraak op geldbedrag van 30.000 euro. Dit geld, bedoeld voor gevallen waar sprake is van ‘onuitlegbare verschillen’, kan alleen gebruikt worden voor verduurzaming van de woningen. Maar de bewoners vinden echter dat ze nog steeds ongelijk worden behandeld.

Dat is ‘onuitlegbaar’, zo stelt bewoner Niels van der Wijk namens de bewoners: “Wij kunnen niet dezelfde versterking en verduurzaming als onze buren doorvoeren. Geen energiezuinige en onderhoudsvrije woningen, en nog belangrijker, onze kinderen zullen niet in een versterkte en veilige woning opgroeien.”

‘Politieke keuze’

De gemeentes hebben wel geld om meer huizen te slopen en opnieuw op te bouwen, zo stelt SP-fractievoorzitter Jimmy Dijk, die het opneemt voor de bewoners: “Het is een lokale politieke keuze geweest om bij onuitlegbare verschillen een regeling van 30.000 euro te treffen. Andere gemeenten zoals Eemsdelta bieden bewoners wel de mogelijkheid van sloop-nieuwbouw en versterking.”

‘Kom kijken in de buurt’

Volgens Van Der Wijk zijn burgemeester Koen Schuiling en wethouder Roeland van der Schaaf van harte uitgenodigd om zelf een kijkje te komen nemen in de buurt. De bewoners willen daarnaast een gesprek voeren over de ‘onuitlegbare ongelijkheid’: “Dit doen wij voor onszelf, voor onze buurt en voor de vele onuitlegbare verschillen en ongelijkheid die andere Groningers zal komen.”