Statenfractie SP wil spoeddebat over brief provinciebestuur over aardbevingsschade

nieuws

De statenfractie van de SP wil een spoeddebat over de opstelling van het provinciebestuur, en met name gedeputeerde Henk Staghouwer, rond de afwikkeling van de aardbevingsschade.

Uit berichten in het Dagblad van het Noorden van donderdag blijkt volgens de fractie dat het provinciebestuur op verzoek van de minister een ondersteuningsbrief schrijft. Daarin wordt steun betuigd om twee aangenomen amendementen van Tweede Kamerlid Sandra Beckerman van de SP niet uit te voeren. De Socialistische Partij vindt het onbestaanbaar dat het provinciebestuur gedupeerde Groningers zo heeft behandeld.

Die amendementen moesten ervoor zorgen dat gedupeerden juridische bijstand en financieel advies krijgen en zelf de versterking van hun huizen kunnen regelen. De toenmalige minister Bas van ‘t Wout vond het plan financieel niet uitvoerbaar. Zijn opvolger Stef Blok nam die lijn over.

SP Statenlid Agnes Bakker stelt: “Groningen heeft recht op een provinciebestuur dat strijdt voor de inwoners van Groningen, niet een bestuurder die bij de minister op schoot zit.” Daarom heeft de fractie direct een spoeddebat aangevraagd. Daarin wordt tekst en uitleg verwacht van de verantwoordelijke gedeputeerde Henk Staghouwer.

“Het provinciebestuur hoort er te zijn voor de inwoners, nu heeft ze de inwoners weer verder in de problemen gebracht,” aldus Agnes Bakker. “De voorstellen van Sandra regelen dat Groningers recht hebben op juridische bijstand en dat ze zelf de regie bij de versterking van hun huis houden.”