IMG krijgt bijna 700 meldingen van schade na beving bij Garrelsweer

nieuws

Volgens het Instituut Mijnbouwschade Groningen zijn er, sinds de beving bij Garrelsweer van afgelopen dinsdag,  in totaal 692 nieuwe schademeldingen binnengekomen. In deze periode werden 24 meldingen van een mogelijk acuut onveilige situatie (AOS) gedaan, waaronder zeven meldingen uit de gemeente Groningen.

Volgens het IMG zijn 520 van de meldingen die sinds afgelopen dinsdag zijn gedaan afkomstig uit het effectgebied van de beving. Ter vergelijking: Het IMG krijgt in dezelfde periode normaal ongeveer 200 schademeldingen binnen uit hetzelfde gebied. De meeste meldingen kwamen uit de stad Groningen, Delfzijl, Appingedam en Bedum, zo stelt het IMG.

De meeste meldingen van een mogelijk acuut onveilige situatie komen uit de gemeente Eemsdelta, met twaalf meldingen. Daarna volgen de gemeentes Groningen (7), Het Hogeland (3) en Midden-Groningen (2). Het IMG heeft inmiddels 19 inspecties laten uitvoeren. Volgens het IMG waren er bij drie meldingen meteen maatregelen nodig. Bij 16 andere inspecties bleek er geen sprake van acute onveiligheid. Vijf inspecties moeten nog worden uitgevoerd.

Het mijnbouwschade-instituut stelt dat het merendeel van de schademelders koos voor een maatwerkprocedure. Slechts 231 schademelders kozen voor een vaste vergoeding van 5000 euro om de schade mee af te handelen.