Groningers geven hun leven gemiddeld een 7,8, maar resultaten variëren sterk tussen groepen en regio’s

nieuws
Foto: Sharon & Nikki McCutcheon via Wikimedia Commons (CC 2.0 SA)

Een steekproef onder 3.400 Groningers laat zien dat ze hun leven gemiddeld een 7,8 geven. Dat stelt het Sociaal Planbureau Groningen in een onderzoek naar het persoonlijk welzijn van inwoners van de provincie Groningen. De resultaten van dit onderzoek zijn donderdagmiddag naar buiten gebracht.

Volgens de onderzoekers zijn een goed inkomen, onderwijs, een hoge woontevredenheid en een goede gezondheid de belangrijkste bouwstenen voor een hoog persoonlijk welzijn. Zo blijkt uit het onderzoek dat iedere verbetering in de gezondheid die inwoners van Groningen ervaren, de kans vergroot op een gelukkiger en tevredener leven. Toch blijkt uit het onderzoek dat inkomen en onderwijs wel cruciaal zijn voor vele van deze zaken.

De onderzoekers merken wel grote verschillen op tussen groepen en individuen. Zo scoren inwoners van Eemsdelta en gemeenten in Oost-Groningen minder goed op hun ervaren gezondheid, veiligheid, leefbaarheid en tevredenheid met werkgelegenheid. “Jongvolwassenen, mensen met lage inkomens, een laag opleidingsniveau en/of met een slechtere gezondheid zijn daarbij extra kwetsbare groepen”, zo stelt onderzoeker Heike Delfmann.