Verslaafden krijgen hulp van Masterstudenten Tandheelkunde

nieuws
Foto: flickr.com/photos/conchur/

Cliënten van Verslavingszorg Noord Nederland (VNN) kunnen zonder vrees naar de tandarts, dankzij een samenwerking tussen de gemeente Groningen, het UMCG en Menzis.

Langdurige verslaving aan harddrugs als cocaïne en heroïne zorgt voor grote gebitsproblemen. Tegelijkertijd zijn veel verslaafden en ex-verslaafden bang om naar de tandarts te gaan, enerzijds vanwege de pijn en het stigma ‘niet welkom zijn’ en anderzijds vanwege de kosten.

Cliënten van VNN kunnen nu terecht bij Masterstudenten Tandheelkunde van het UMCG. VNN draagt zorg voor de begeleiding van de cliënten. De Gemeente Groningen en Menzis dragen bij in de financiering. De diverse partijen zijn de overeenkomst aangegaan voor drie jaar, met als doel de stap terug naar de maatschappij te verkleinen.

Verpleegkundige Maurice Westerlaan van VNN zegt: “Voor veel cliënten is dit de eerste stap terug naar de maatschappij. Het ontvangen van tandheelkundige zorg maakt dat het vertrouwen van cliënten in medische zorg wordt vergroot. Hierdoor worden ook andere lichamelijke klachten makkelijker bespreekbaar.”