Vanaf 2026 elektrische luchttaxi’s vanaf Groningen Airport Eelde

nieuws
Foto: Electron Aviation

Als het aan Electron Aviation ligt, wordt Groningen Airport Eelde vanaf 2026 de eerste luchthaven waar elektrische luchtvaarttaxi’s gaan vliegen. Het bedrijf en de luchthaven zetten donderdagmiddag hun handtekening onder een intentieverklaring.

De vluchten van de luchttaxidienst worden over vijf jaar uitgevoerd met het volledig elektrische Electron 5-vliegtuig, met ruimte voor vier passagiers. Reizigers kunnen binnen een straal van 750 kilometer worden vervoerd, wat betekent dat bestemmingen zoals Kopenhagen, Frankfurt, Hannover, Londen en Parijs binnen bereik van de taxivluchten liggen.

“We zijn enthousiast over de samenwerking”, zo stelt Meiltje de Groot, directeur Groningen Airport Eelde. “Het brengt ons een stap dichter bij het realiseren van emissievrij vliegen voor het grote publiek.”  De vluchten bieden volgens Josef Mouris, CEO van Electron Aviation, een gemakkelijke reismogelijkheid van en naar Groningen Airport Eelde tegen een concurrerende prijs en zonder uitstoot’.

De intentieverklaring om Groningen Airport Eelde als hub in te zetten voor de luchttaxi’s, is door beide partijen ondertekend tijdens het Hydrogen Valley Aviation event, onderdeel van het ‘Wind
meets Gas’-symposium. Ter ere van dit evenement waren er ook enkele elektrische luchtvaartvoertuigen te zien, waaronder Pipistrel’s Velis Electro, een Cessna Skymaster van DEAC, een fuelcell van Holthausen en een ‘ground power unit’ van Groningen Airport Eelde.

Foto: Joris van Tweel