Schuiling leidt bijeenkomst tegen kernwapens bij monument op Emmaplein

nieuws

Burgemeester Koen Schuiling zet vrijdag 15 oktober het anti-kernwapenmonument op het Emmaplein in de spotlights. Het is de aftrap voor een bijeenkomst voor de vrede.

Schuiling ondertekende vorig jaar het ICAN Cities Appeal. Daarmee steunt de gemeente de internationale strijd tegen kernwapens. De burgemeester riep hiermee de regering op om het kernwapenverdrag van de VN te ondertekenen. Het kernwapenmonument in Groningen is het enige in ons land.

Volgens Schuiling kennen veel mensen het monument niet. “Veel Groningers zullen het monument aan het Emmaplein passeren zonder zich te realiseren waar het toe dient. Dat is zonde. In de wereld zijn er nog steeds 13.500 kernwapens die na één druk op de knop een stad, tienduizenden levens en een complete leefomgeving kunnen verwoesten.”

Bij de ceremonie wordt vrijdag vanaf 16.00 uur gesproken door de beide initiatiefnemers (Schuiling en burgemeester Hellegers van Uden), en stadsdichter Myron Hamming. Verder is er live muziek en leggen kinderen duizend gevouwen kraanvogels bij het monument. De kraanvogel staat symbool voor vrede, geluk en wijsheid.

Deel dit artikel: