RUG en Hanze willen toch met Vindicat over accreditatie praten

nieuws
Foto: Sebastiaan Scheffer

De Rijksuniversiteit Groningen en de Hanzehogeschool willen aanstaande maandag toch in gesprek met studentenvereniging Vindicat over hun accreditatie. Dat meldt de UKrant donderdagmiddag.

Tijdens een commissievergadering stelde rector magnificus Cisca Wijmenga dat, in een volgend gesprek met de studentenvereniging, ook de accreditatie van Vindicat bij de RUG en de Hanze ter discussie staat. Dat spreekt eerdere berichtgeving van de universiteit tegen. Woensdagavond verklaarde een woordvoerder van de RUG nog aan RTV Noord dat er niks gaat veranderen aan de accreditatie van Vindicat, totdat er een nieuw accreditatiesysteem is.

‘Kardinge-incident’

Vindicat kwam afgelopen weekend in opspraak vanwege het ‘Kardinge-incident’. Na een feest bij het Zilvermeer kwamen veel feestvierders tegelijkertijd naar de locatie waar de bussen stoppen. Daarbij werd in de bussen alcohol gedronken, werd er gerookt, werden noodhamers uit de houders gehaald en noodknoppen ingedrukt. Buschauffeurs en overige reizigers voelden zich zo bedreigd dat ze de hulp inriepen van de politie.

Burgemeester Koen Schuiling maakte vervolgens bekend dat hij vanwege het incident een groot feest voor komende vrijdag bij Kaap Hoorn verbiedt. Vindicat maakte zelf bekend voorlopig een streep te zetten door alle evenementen en festiviteiten.

Accreditatie en opschorting beurzen

Zonder accreditatie mag Vindicat niet aanwezig zijn bij officiële elementen van de RUG. De vereniging kreeg deze accreditatie in juli van dit jaar terug, nadat deze voor een jaar werd ingetrokken.

Vindicat raakte de accreditatie kwijt, omdat maatregelen die de vereniging de afgelopen jaren doorvoerde, niet leidden tot een cultuurverandering.

In september 2017 werden de uitbetalingen van bestuursbeurzen opgeschort. Dat gebeurde na incidenten bij restaurant Sushi Mall aan de Grote Markt en bij rugbyclub G.S.R.C. In mei 2018 werd besloten om de bestuursbeurzen definitief in te trekken voor dat jaar, omdat bij een incident in de sociëteit een lid ernstig werd mishandeld. In oktober 2019 werd besloten om Vindicat onder voorwaarden te accrediteren voor een periode van 1 jaar.

Deel dit artikel: