Religiewetenschapper RUG promoveert op ‘fandom’ Michael Jackson

nieuws
Foto: Constru-centro via Wikimedia Commons (CC 3.0 SA)

Michael Jackson-pelgrims geven met hun ‘fandom’ vorm aan hun wereldbeeld en uiting aan hun activistische, idealistische karakter. Dat concludeert Fardo Eringa, in een onderzoek waar ze donderdag op promoveert aan de Rijksuniversiteit Groningen.

26 volwassen vrouwen van boven de 45, die zichzelf volgens Eringa hebben ‘gecommitteerd aan Jackson als morele gids voor hun dagelijks leven’, staan centraal in het onderzoek. Volgens Eringa gebruiken deze fans  Jacksons muziek om hun emoties en moreel kompas te sturen en om hun spiritualiteit te ervaren: “Zij zetten hun fan-zijn bewust in voor het vormgeven van hun wereldbeeld en ter cultivatie van een activistische inborst.”

Jackson stierf op 25 juni 2009 onverwacht. De herdenkingspraktijken ter nagedachtenis van The King of Pop (fans noemen dit ‘Michaeling’) dienen volgens Eringa als ritueel voor hun individuele groei. “Maar ze gebruiken Michaeling ook om Jacksons filantropische werk voort te zetten”, zo laat Eringa weten. “De fans hebben een diepgewortelde wens tot verbinding en politiek engagement. De langdurige activistische toewijding om geld in te zamelen en bewustwording te creëren voor specifieke doeleinden, zonder de directe prikkel van een beroemdheid, is zeldzaam binnen fandom.”