Puinhoop bij Kardingerplas na Vindicatfeest; raadsfracties vragen extra vergadering aan

nieuws
Foto: Joris van Tweel

De raadsfracties van SP, Stadspartij, 100% Groningen, Partij vd Dieren, PvdA, GroenLinks, D66 en ChristenUnie willen aanstaande woensdag een extra vergadering ingelasten, om de ‘herhalende problemen en misdragingen bij Vindicat’ te bespreken. Ondertussen liggen de restanten van het grote feest van afgelopen vrijdag bij het Zilvermeer nog steeds langs het water.

Tekst gaat verder onder de foto:
Foto: Joris van Tweel

In het gras bij de zwemplas liggen diepe moddersporen en is een groot deel van het afval, in combinatie met de regen van afgelopen weekend, vermengd tot een grote modderpoel. Meerdere oude bankstellen staan op verschillende plekken bij de Kardingerplas te wachten om opgehaald te worden. Stapels met afvalzakken en dozen liggen her en der op het terrein en de grond ligt nog steeds bezaaid met plastic bekers.

Tekst gaat verder onder de foto:
Foto: Joris van Tweel

De vereniging liet maandagochtend aan DvhN weten dat er een afvalploeg is ingehuurd om het strand schoon te maken, maar dat die Vindicat ‘in de steek heeft gelaten’. De gemeente overweegt nu om zelf een opruimactie te starten en de kosten op de vereniging te verhalen.

Tekst gaat verder onder de foto:
Foto: Joris van Tweel
Feestgangers gedragen zich intimiderend en bedreigen naar buschauffeurs

Afgelopen vrijdagavond vierde de studentenvereniging een groot feest bij het Zilvermeer. Toen het feest op zijn einde liep, en men terug wilde richting de binnenstad, gedroegen de feestgangers zich intimiderend in de lijnbussen van Qbuzz. In de bussen werd bier gedronken, werden sigaretten opgestoken, noodhamers verwijderd en noodknoppen ingedrukt. De situatie was voor buschauffeurs en overige reizigers zo bedreigend dat de politie moest worden ingezet, die de hulp inriep van de Mobiele Eenheid.

Raadsfracties eisen actie van gemeentebestuur

“Het gedrag en de cultuur van de vereniging lijken niet te veranderen en daarom zullen andere en verdergaande maatregelen nodig zijn”, zo stellen de acht gemeenteraadsfracties die woensdag een extra vergadering willen ingelasten over de kwestie. “Het voortdurend in gesprek gaan met de vereniging heeft vooralsnog weinig tot niets opgeleverd. Terwijl het beeld voor Groningen als mooie en leuke studentenstad door deze problemen en misdragingen wel geschaad wordt.” De fracties eisen daarom verregaande maatregelen van het college van B&W.

De afgelopen jaren zijn er meerdere malen problemen geweest met Vindicat. Mishandelingen bij ontgroeningen, vernielingen en vernederingen bij etentjes van groepen Vindicaters, bangalijsten, feestjes tijdens de lockdown, het verzwijgen van misstanden, het hanteren van een eigen intern rechtssysteem, permanente overlast van verenigingspanden gingen het feest bij het Zilvermeer voor.

 

Deel dit artikel: