Proef met bodycams voor BOA’s; volgend jaar mogelijk breed ingezet

Tien Buitengewoon Opsporings Ambtenaren van de gemeente Groningen experimenteren sinds vorige week met het dragen van zogenaamde ‘bodycams’. De gemeente wil bezien of de camera’s het geweld tegen BOA’s en toezichthouders doet afnemen.

“We zijn steeds op zoek naar manieren om onze collega’s het werk zou veilig mogelijk te laten doen”, vertelt Frank Jansen namens de gemeente. “We hebben gevraagd wat hun ervaringen zijn op straat en of ze genoeg hulpmiddelen hebben. Ze zeiden dat ze wel wat extra’s konden gebruiken. De ervaringen met de bodycam in de rest van het land zijn positief.”

Camera’s staan meestal uit en BOA’s kunnen niet zelf bij de beelden

De camera’s staan meestal uit, maar nemen wel  standaard een minuut op als buffer. Zodra een boa op de knop van de camera drukt, slaat het apparaat de minuut ervoor ook op. Op deze manier kunnen de boa’s de camera inzetten bij een gevoel van onveiligheid en wordt tegelijkertijd ook opgeslagen wat dit gevoel heeft veroorzaakt.

De BOA’s kunnen zelf niet bij de beelden, maar worden altijd met twee personen bekeken, de bodycam-coördinator en de drager. Als er een strafbaar feit is opgenomen, kan het ruwe materiaal als bewijs gebruikt worden in de rechtbank.

Alle BOAs krijgen cam bij succesvolle proef

De proef met de bodycams duurt drie maanden. Als de camera’s bevallen dan wil de gemeente in de loop van volgend jaar zorgen dat elke BOA en toezichthouder van de gemeente Groningen een bodycam op zijn of haar borst krijgt.