Op afstand bestuurbare robottelescoop RUG bij Lauwersmeer wordt zaterdag geopend

nieuws
Foto: Nationaal Park Lauwersmeer

Tijdens de Nacht van het Wad en de Nacht van de Nacht, op 30 oktober aanstaande, opent René Paas, Commissaris van de Koning in Groningen, de Dark Sky Park Lauwersmeertelescoop.

De nieuwe telescoop in het Nationaal Park Lauwersmeer is een aanvulling op de Blaauw Sterrenwacht op de Zernike Campus. Deze werd te klein voor het groeiende aantal sterrenkundestudenten. Het zicht vanuit deze telescoop wordt bovendien belemmerd door de lichtvervuiling van de omgeving. Daarop volgde het idee om een nieuwe telescoop in het Dark Sky Park Lauwersmeer te plaatsen, omdat dit gebied wordt beschermd tegen lichtvervuiling.

De op afstand bestuurbare, robotische telescoop, gefinancierd met hulp van he Gratamafonds is inmiddels klaar voor gebruik. Daarnaast is de telescoop met een door de Provincie Groningen gefinancierd rolstoeltoegankelijk waarneemplatform voorzien zodat ook bezoekers een plek hebben om de sterrenhemel te bekijken.

De telescoop wordt in de avond van 30 oktober (tijdens de samenvallende Nacht van de Nacht en de Nacht van het Wad) geopend door Commissaris der Koning René Paas.