GroenLinks wil ook check op jodiumtabletten in Groningen

nieuws
Foto via RIVM

Hoewel de kans dat er een ongeval in een kerncentrale gebeurt heel klein, moeten jodiumtabletten direct bij de hand te zijn. Dat vindt de Groningse Statenfractie van GroenLinks. Veel inwoners van de gemeente Groningen weten echter niet dat dit ook voor hen nodig is.

Ook een deel van de gemeente Groningen licht hemelsbreed op minder dan honderd kilometer van een kerncentrale. De twee kerncentrales bij het Duitse Lingen liggen dermate dicht bij de Stad, dat huishoudens er eigenlijk jodiumtabletten in huis moeten halen. De radioactieve versie van jodium, die vrijkomt bij sommige kernongelukken, kan op dergelijke afstand met name schadelijk zijn voor zwangere vrouwen en bij kinderen jonger dan vier jaar.

Maar volgens GroenLinks weten veel Groningers dit niet. Zwangere vrouwen en nieuwe inwoners in dit gebied met jonge kinderen zijn niet structureel geïnformeerd om de jodiumtabletten zelf in huis te halen, zo stelt de fractie. GroenLinks wil daarom dat demissionair minister Tara van Ark ingrijpt en stelt Kamervragen.

Deel dit artikel: