Gemeente brengt jeugdzorg zonder indicatie onder bij WIJ Groningen

Om de hulp en ondersteuning voor ouders en kinderen zonder indicatie beter beschikbaar maken en de jeugdhulp dichter bij de gezinnen te brengen, gaat de gemeente Groningen vanaf juli volgend jaar de jeugdzorg onderbrengen bij WIJ Groningen.

Het gemeentebestuur wil de jeugdzorg kostenefficiënter en meer in de eigen omgeving organiseren. Daarom wordt het Team Jeugd en Gezin vanaf nu ondergebracht bij WIJ Groningen, onder de naam SAMEN. WIJ Groningen moet, door de toevoeging van haar nieuwe taken, wel flink uitbreiden. De organisatie gaat haar personeelsbestand van 532 mensen flink opschalen. De organisatie wordt straks anderhalf keer zo groot, zo stelt verantwoordelijk wethouder Isabelle Diks.

Met deze ontwikkeling hoopt de gemeente Groningen ervoor te zorgen dat gezinnen met minder instanties te maken krijgen, als ze basis-jeugdzorg nodig hebben. WIJ Groningen moet nu nog vaak hulpvragers doorverwijzen, maar dat hoeft straks niet meer. Ook hoopt de organisatie het aantal zorgvragen te verminderen, door sneller in te grijpen bij problemen.