27 afdelingen UMCG doen dinsdag mee aan staking

nieuws
Foto: Wouter Holsappel

Aanstaande dinsdag wordt er opnieuw gestaakt door het personeel van de universitaire ziekenhuizen in Nederland. In het UMCG doen 27 teams en afdelingen mee aan de staking. Dat betekent dat zij, 24 uur lang,  alleen noodzakelijke en spoedeisende zorg verlenen.

Leden van de vakbonden FNV Zorg en Welzijn, CNV Connectief, LAD en FBZ doen mee aan de actiedag in het UMCG. De actiedag begint om 00:00 uur  gaat door tot middernacht. Stakende medewerkers van 27 afdelingen en teams binnen het ziekenhuis draaien een zondagsdienst . Dit betekent dat zij alleen noodzakelijke en spoedeisende zorg verlenen. In totaal gaat het om 27 afdelingen/teams van het UMCG.

De staking zorgt ervoor dat sommige geplande behandelingen en afspraken van patiënten worden afgezegd. Het UMCG neemt contact op met patiënten van wie de behandeling of afspraak niet doorgaat, maar het ziekenhuis zegt ernaar te streven zoveel mogelijk afspraken en behandelingen door te laten gaan.

De staking is de tweede van dit jaar. Op 28 september werd er ook al gestaakt in het UMCG. FNV Zorg en Welzijn, CNV Connectief, LAD en FBZ eisen een loonsverhoging van drie procent voor alle medewerkers, maar de werkgeverskoepel NFU wil daar niet aan. Na de eerste stakingsdag stelden de bonden opnieuw een ultimatum, maar daar gaven de werkgevers geen gehoor aan. Daarom wordt er dinsdag opnieuw gestaakt.