Verdachten vernielingen en geweld boerenprotest in Stad volgende week donderdag voor de rechter

nieuws
Foto: Joris van Tweel. Dreiging met trekker bij de deur van het provinciehuis.

Volgende week donderdag staan vier protesterende boeren terecht bij de rechtbank in Groningen. Dat gebeurt, omdat zij ervan worden verdacht geweld, opruiing en vernielingen te hebben gepleegd. Dat gebeurde tijdens het boerenprotest van 14 oktober 2019 in de Groningse binnenstad.

De mannen, afkomstig uit de gemeentes Groningen, Tynaarlo, Midden-Groningen en Westerkwartier, waren allen betrokken bij het protest, waarbij agrariërs protesteerden tegen de stikstofmaatregelen.

Bij het protest werd onder andere de deur van het provinciehuis geramd met een tractor. Een 41-jarige man uit de gemeente Westerkwartier wordt hiervoor verantwoordelijk gehouden door het Openbaar Ministerie. Eén van de andere verdachten is de bekende boerenactivist Arjen Schuiling uit Tynaarlo. Hij staat, naast opruiing, ook terecht voor het vernielen van bouwhekken op de Vismarkt. De man uit Westerkwartier moet zich verantwoorden voor dierenmishandeling.

Op 14 oktober 2019 trokken trokken honderden boeren met tractoren door de binnenstad. Ze verzamelden zich vervolgens op het Martinikerkhof. Voor het provinciehuis ontstond een grimmige sfeer. Een boze boer reed vervolgens met zijn tractor de deur uit het provinciehuis. De boeren probeerden binnen te komen, maar werden door agenten naar buiten gewerkt. Daarna reden enkele boeren een aantal hekken omver. Ook werd een politiepaard geraakt door een tractor.