Troonrede: ‘Afhandeling aardbevingsschade Groningen is te lang te stroperig geweest’

nieuws
Beeld uit livestream Prinsjesdag 2021 (via NOS)

Het kabinet moet, als het gaat over de rechtsstaat en rechtszekerheid, de hand in eigen boezem steken. Dat zei koning Willem-Alexander dinsdagmiddag, tijdens de Troonrede in de Grote Kerk in Den Haag. De koning verwoordde daarnaast dat de afhandeling van de aardbevingsschade in Groningen te lang te stroperig is geweest.

“Fouten moeten worden hersteld en wie recht heeft op compensatie, moet die zo snel mogelijk krijgen. Dat blijft voor de regering absolute prioriteit”, zo sprak koning Willem Alexander uit. “De regering moet, binnen het gesprek over de rechtsstaat en rechtszekerheid ,de hand in eigen boezem steken. De afhandeling van de aardbevingsschade in Groningen is te lang te stroperig geweest.”

Het is niet de eerste keer dat het Kabinet in de troonrede refereert aan de aardbevingsproblematiek in Groningen. Vorig jaar stelde de koning, namens de regering, dat het Kabinet zich extra wilde inzetten om de schade aan Groningse huizen te herstellen en de getroffen inwoners duidelijkheid te geven over dit herstel. Een jaar eerder wilde het nu demissionaire kabinet nieuwe maatregelen nemen, die de versnelde stop van de gaswinning in Groningen moeten bemoedigen.