Slachtoffers bominslagen na tachtig jaar herdacht met monument aan Jozef Israëlsplein

Aan het Jozef Israëlsplein is vrijdagmiddag een monument onthuld voor de acht bewoners van de Schilderswijk, die om het leven zijn gekomen door bominslagen op 26 september 1941.

Het monument, een initiatief van de Stichting Stolpersteine Schilderswijk Groningen, werd onthuld door wethouder Carine Bloemhoff. Bij de bijeenkomst waren nabestaanden van alle slachtoffers aanwezig. De nabestaanden kregen de kans om hun verhaal te doen. “Ik ben onder de indruk van het monument. Ik had alleen gehoopt dat mijn ouders dit nog konden mee maken.” Aldus Simon Steenhuisen, wiens oom om het leven kwam tijdens het bombardement.

Ook werd er een hoeder voor het beeld bekend gemaakt. Vindicathuis Mekozi dat zich bevindt op het plein, heeft de rol op zich genomen om te waken over het monument.

Verdwaalde Engelse bommen richtten in de late avond van 26 september 1941 een enorme ravage aan in de Westersingel, de Jozef Israëlsstraat en op de hoek van het Jozef Israëlsplein en de Taco Mesdagstraat. Op de mistige avond moest een Engels vliegtuig het gewicht van de bom kwijt raken door een tekort aan kerosine. De piloot dacht boven een weiland te vliegen, maar vloog over de Groningse wijk en gooide hier de bom.

Bij het bombardement kwamen acht mensen om het leven: een 65 jaar oude weduwe, vier studenten en drie jonge kinderen uit één gezin. Omdat deze slachtoffers niet werden weggevoerd uit de wijk, kwamen ze niet in aanmerking voor het plaatsen van een Stolperstein. In plaats daarvan herdenkt de Stichting Stolpersteine hen met dit monument op het Jozef Israëlsplein.

 

Foto: Henk Tammens namens Gemeente Groningen

Deel dit artikel:
Adverteren?