ROAZ gaat drukte spoedzorg Noord-Nederland extra monitoren

nieuws
Foto: Rick ten Cate - tencatefotografie.nl

Het Regionaal Overleg Acute Zorg (ROAZ) Noord-Nederland gaat de komende maanden capaciteitsproblemen bij de negen noordelijke ziekenhuizen nog intensiever in de gaten houden.

De druk op de acute zorgketen is al jaren onverminderd hoog. Een combinatie van extra drukte door covid, een griepseizoen voor de deur en oplopende personele tekorten maakt het noodzakelijk om de komende maanden nog beter zicht te krijgen op drukte in de spoedzorg. Dat de problemen groot zijn, bleek afgelopen vrijdag toen meerdere spoedeisende afdelingen in het noorden tegelijkertijd een time-out meldden. Dat leidde ertoe dat enkele afdelingen gesloten moesten worden.

Een time-out heeft onder meer tot gevolg dat ambulancediensten de patiënt niet altijd naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis kunnen brengen. Ook huisartsen komen dan in de problemen. Bovendien zijn de wachttijden binnen de huisartsenspoedzorg toegenomen.

Het ROAZ gaat de spoedzorgdrukte de komende maanden extra monitoren. Ook worden de time-outs dagelijks besproken in een regionaal capaciteitsoverleg van de ziekenhuizen. Zo kan men sneller ingrijpen als er knelpunten zijn. Dat kan onder meer door de capaciteit in de regio beter te verdelen.