Groningers blijven lang, maar zijn wel halve centimeter korter dan tien jaar geleden

nieuws
Afbeeldingen via The Noun Project

Negentienjarige inwoners van de provincie Groningen zijn gemiddeld een halve centimeter korter dan mensen die tien jaar geleden zo oud waren. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek, die vrijdagochtend naar buiten werden gebracht.

Groningers blijven, na Drenten en Friezen, de langste mensen van Nederland. De gemiddelde Groningse man van negentien jaar is 184,5 centimeter lang. Tien jaar geleden waren Groningse mannen gemiddeld nog 184,9 centimeter lang. Vrouwen uit Groningen zijn gemiddeld 170,8 centimeter lang, in vergelijking met de 171,3 centimeters die ze tien jaar geleden groot waren.

De krimp van de gemiddelde negentienjarige Groninger hangt volgens het CBS samen met de toegenomen immigratie van minder lange nieuwe bevolkingsgroepen en de hieruit in Nederland geboren kinderen. Maar ook de groei van Groningers van wie beide ouders alle vier de grootouders in Nederland zijn geboren, stagneerde.

 

Deel dit artikel: