Groningen terug naar ‘oranje’ op coronakaart EU

nieuws
Bron: ECDC

De provincie Groningen kleurt sinds donderdag weer oranje op de Europese coronakaart van het ECDC, de Europese variant van het RIVM. Het aantal nieuwe besmettingen is voldoende gedaald in de provincie om een lager risiconiveau toe te kennen.

Groningen is één van de negen provincies in Nederland waar het risiconiveau wordt teruggeschroefd door het ECDC. Alleen Friesland, Flevoland en Zuid-Holland blijven rood op de coronakaart. De nieuwe kleurcode betekent dat in Groningen meer dan 50 vastgestelde besmettingen per 100.000 inwoners zijn vastgesteld in de afgelopen twee weken. Ook is meer dan 4 procent van de tests positief. De rode kleurcode, die nu nog in drie provincies geldt, betekent dat er in deze provincies, in twee weken tijd, tussen de tweehonderd en vijfhonderd mensen besmet zijn geraakt met het coronavirus per 100.000 inwoners.

De meeste EU- lidstaten moeten de cijfers echter nog analyseren en verwerken. De nieuwe kleurcode betekent hoogstwaarschijnlijk dat landen die regio’s apart bekijken op gevaar, weer reisrestricties gaan opleggen aan mensen die van en naar Groningen reizen. Nederland als geheel kleurt ook oranje op de EU-coronakaart.