Friedrich: “Waar was Europa bij het begin van de coronacrisis? Er is meer Europa nodig”

nieuws
Foto: RUG

Het coronavirus gaat ook de komende herfst en winter nog zijn stempel drukken op de samenleving. Dat is de voorspelling van hoogleraar Microbiologie Alex Friedrich.

Friedrich deed deze voorspelling bij de opening van het Academisch Jaar maandagmiddag in de Martinikerk. De hoogleraar, die binnenkort vertrekt naar het universitair ziekenhuis in Münster, hamerde in zijn toespraak op meer Europese samenwerking. De coronacrisis heeft heel duidelijk aangetoond dat de gezondheidszorg in zwaar weer verkeert. Een oplossing is om misschien meer ziekenhuizen te bouwen en om meer zorgpersoneel op te leiden. “Maar er kan ook meer Europees samengewerkt worden. We hebben meer Europa nodig. Waar was Europa bij het begin van de pandemie? We hebben gezien dat grenzen gesloten werden in plaats van dat testmateriaal en mondmaskers verdeeld werden.”

Brussel
Later in de coronacrisis werd er wel meer samengewerkt, bijvoorbeeld toen Duitsland Nederlandse coronapatiënten opnam. Volgens Friedrich is dat hoe het moet. De hoogleraar liet weten dat er een Europese gezondheidsunie moet komen waarbij er van elkaar geleerd kan worden. Friedrich was ook duidelijk over de rol van Brussel: “Europa is niet Brussel. Europa is elke keer dat wij verbinding maken.”

Lombardije
In zijn toespraak blikte Friedrich ook terug op het begin van de coronacrisis. Op de beelden die hij tijdens een videovergadering zag vanaf de spoedeisende hulp van een ziekenhuis in de regio Lombardije. Beelden die de microbioloog nog scherp op het netvlies staan. Op dit moment is de situatie anders. Friedrich verwacht dat we nog één herfst en één winter met corona te maken hebben en dat corona daarna een infectieziekte gaat worden, net zoals de griep dit ook is.