Erepenning van gemeente Groningen voor stadsbeiaardier Auke de Boer

Na afloop van het afscheidsconcert van afgelopen donderdagavond ontving uittredend stadsbeiaardier Auke de Boer de erepenning van de gemeente Groningen. Voorafgaan speelde De Boer zijn  laatste concert op het carillon van de Martinitoren.

De Boer werd donderdagavond door zichzelf ‘uitgeluid’ met een concert. Maurits Bunt en Bob van der Linde, de twee opvolgers van De Boer, luidden zichzelf in. Onder andere Sonata a Cimbalo Solo (Sijbrandus van Noordt), Lady Jane (Rolling Stones), La Clemenzo di Tito (Wolfgang Amadeus Mozart) en Menuet en Trio (Staf Nees) klonken uit de Martinitoren. Het concert werd afgesloten met Multiplicity (Jacques Maassen), een spektakelstuk voor twee beiaardiers en twaalf luidklokken.

Na afloop van het concert reikte wethouder Berndt Benjamins de penning uit aan De Boer.

Auke de Boer ging afgelopen jaar, na 31 jaar stadbeiaardier in Groningen te zijn geweest, met pensioen. Koningsdag 2021 was zijn laatste werkdag. Veel Stadjers hebben in de afgelopen jaren – bewust of onbewust – van het werk van Auke de Boer kunnen genieten. Hij bespeelde iedere zaterdagochtend, dinsdag tussen de middag en op feestdagen live het carillonvan de Martinitoren. Daarnaast zorgde hij ervoor dat de speeltrommel van de beiaard regelmatig van nieuwe liedjes werd voorzien.