Coronatoegangsbewijs in de horeca: van kansloos tot er wel mogelijkheden in zien

nieuws
Foto: Erick Bakker

Van kansloos tot er wel mogelijkheden in zien. Een eventuele invoering van een coronatoegangsbewijs in de horeca brengt de nodige discussie met zich mee.

Demissionair minister Hugo de Jonge (CDA) van Volksgezondheid liet afgelopen vrijdag weten dat het kabinet bezig is met de voorbereiding van een wet die het mogelijk maakt om corona-toegangsbewijzen verplicht te stellen bij horecagelegenheden, bioscopen, musea en andere uitgaansgelegenheden. “We komen in een heel nieuwe fase van de pandemie”, zegt De Jonge. “85 procent van de 18-plussers is gevaccineerd. Maar bijna 2 miljoen mensen zijn nog niet voldoende beschermd. Dat leidt tot een dilemma. Die bijna 2 miljoen mensen kunnen nog voor behoorlijk wat ziekenhuisopnames zorgen als er veel mensen tegelijkertijd corona krijgen.” Het toegangsbewijs wordt nu al gevraagd bij festivals, sportwedstrijden en andere grote bijeenkomsten. Maar vanaf eind september moet er een wet op tafel liggen, die het mogelijk maakt om ook op terrassen, in bioscopen en in musea een bewijs verplicht te stellen.

Café Aan de Amstel: “Kansloos”
“Ik heb hier één woord voor, en dat is kansloos. En dat mag je ook in hoofdletters schrijven”, reageert Kim Boonstra van café Aan de Amstel. “Op televisie komt Max Verstappen nu als eerste over de finish in Zandvoort. Als je ziet wat er daar qua publiek allemaal gebeurd. En dan moet ik straks aan de deur gaan controleren of mensen wel of niet gevaccineerd zijn. Nee, dat gaat er bij mij niet in. Sterker nog, ik ga er ook niet aan mee werken. Bij mij is iedereen welkom, gevaccineerd of niet.”

Bramble: “Coronatoegangsbewijs biedt mogelijkheden”
Een ander geluid klinkt er bij café Bramble aan de Noorderstationsstraat. “Afgezien van de uitvoering zouden wij wel voorstander zijn”, reageert Kees Douma. “En dan kijk ik allereerst puur naar de voordelen die het voor onze eigen veiligheid heeft. Als je weet dat mensen in je zaak allemaal gevaccineerd zijn, dan geeft dat persoonlijk toch een beter gevoel. Daarnaast biedt het denk ik ook mogelijkheden. Op dit moment mogen we vanwege de regelgeving 22 man binnen laten, terwijl we capaciteit hebben voor 60. Als een coronatoegangsbewijs in combinatie gaat met meer mensen die naar binnen mogen, dan zie ik er de voordelen wel van in.”

Café Aan de Amstel: “Er zijn mensen die tussen wal en schip vallen”
Boonstra laat weten geen politieagent te willen spelen. “Deze discussie gaat niet over het wel of niet nemen van een vaccinatie. Zo zwart wit is het niet. Er is een grote groep mensen die tussen wal en schip valt. Er zijn mensen die bijvoorbeeld vanwege religieuze redenen geen vaccinatie nemen. Of die juist vanwege een ziekte geen vaccinatie mogen hebben. Moet ik die mensen dan gaan weigeren? Moet ik mensen gaan weigeren die dolgraag een prik willen hebben maar tegen wie de arts heeft gezegd, het gaat nu even niet? Nee. Dat doe ik niet.”

Café Amicitia: “Iedereen is bij mij welkom”
Café-eigenaar Jules Carels van café Amicitia is het met Boonstra eens. “Als een toegangsbewijs voor de horeca verplicht wordt, dan heb ik daar wel moeite mee. Voor mij persoonlijk is het hebben van een vrije keuze altijd erg belangrijk. En in mijn café is iedereen welkom. Man, vrouw, jong, oud. En ook ongevaccineerd en gevaccineerd. En ik ben het met Boonstra eens, dat door zo’n toegangsbewijs je bepaalde mensen uitsluit die je niet zou mogen uitsluiten.”

Bramble: “Zoeken naar oplossingen”
Douma is het met Carels en Boonstra eens dat het voor een bepaalde groep balanceren is op een balk. “Maar we moeten gaan denken in oplossingen. Als het kabinet wil dat we met coronatoegangsbewijzen willen gaan werken, dan doen we dat. Met qr-codes valt dat ook vrij makkelijk te realiseren. Maar je hebt inderdaad een groep die tussen wal en schip valt. Voor deze mensen moet er nagedacht worden over een oplossing. Dat kan door middel van testen voor toegang, of wellicht is er nog een andere manier te bedenken. Maar ik denk dat het belangrijk is om vooruit te kijken. We moeten verder. De coronacrisis heeft veel schade veroorzaakt, en het wordt tijd dat we teruggaan naar een normalere situatie waarbij we weer volle bak kunnen draaien. Maar wel veilig.”

Deel dit artikel:
Adverteren?