‘Brood van gisteren voor vijftig cent en groente en fruit met een plekje voor een euro’

nieuws

In vestigingen van Albert Heijn in Groningen zijn deze week voor het eerst ‘Verspil-me-niet’ zakjes met groene en fruit geïntroduceerd. Alle vestigingen verkopen nu ‘brood van gisteren’ voor een kleine prijs. Ter gelegenheid van de verspillingsvrije week zijn alle vestigingen deze week begonnen met verschillende nieuwe acties om voedselverspilling tegen te gaan.

Een brood dat op de dag ervoor vers in de winkel is aangeleverd, maar niet verkocht is op de dag zelf, wordt de volgende dag tot 11.00 uur verkocht voor vijftig cent. Veertig winkels in Nederland boden deze broden en broodjes al aan, maar vanaf deze week zijn deze producten in alle winkels te vinden.

Het Verspil-me-niet zakje is vanaf deze week verkrijgbaar in twaalf Albert Heijn-winkels, waaronder vestigingen in Groningen. Voor slechts één euro kunnen klanten een herbruikbaar verszakje kopen, gevuld met groente en fruit dat wat rijper is of een plekje heeft. In het zakje zitten allerlei groente- en fruitsoorten, zoals appels, uien, mandarijnen, courgettes en tomaten.

“Iets meer dan één procent van de producten die wij inkopen, belandt niet op het bord van onze klant”, vertelt Anita Scholte Op Reimer, verantwoordelijk voor Kwaliteit en Duurzaamheid bij Albert Heijn. “Dat lijkt misschien mee te vallen, maar het is wat ons betreft te veel. Dat is niet alleen zonde van het eten, maar ook van de tijd en de energie die in de productie ervan is gestoken.”