Achttien moorden in Groningen in vijf jaar tijd; relatief veel vrouwen om het leven gebracht

nieuws
Foto: Patrick Wind - 112groningen.nl

In de afgelopen vijf jaar is er achttien keer een moord gepleegd in de provincie Groningen. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek maandag naar buiten heeft gebracht.

Daarmee staat Groningen (in absolute aantallen) op de vierde plaats in Nederland. Alleen Drenthe (14), Flevoland (16) en Zeeland (12) kenden minder moorden dan de provincie Groningen. Per 100.000 inwoners staat Groningen net onder het landelijke gemiddelde, met 0,6 moorden per 100.000 Groningers. Landelijk was dit gemiddeld 0,7 per 100.000.

Opvallend is dat de verdeling tussen mannelijke en vrouwelijk moordslachtoffers in Groningen precies gelijk is. Groningen is de enige provincie waar dat het geval is, want landelijk was ruim tweederde van alle slachtoffer mannelijk.

Landelijk was er, in de afgelopen vijf jaar, een dalende trend te zien in het aantal moorden. Vorig jaar kwamen 121 mensen door moord of doodslag om het leven, vier minder dan in 2019. In de eerste vijf jaar van deze eeuw werden nog 236 mensen vermoord. Opvallend is dat de leeftijd van de moordslachtoffers daalt. In 2019 kwamen nog tien mensen onder de twintig om het leven door een moord. Vorig jaar waren dat er achttien.

Deel dit artikel: