Promoverende co-assistenten starten rechtszaak tegen UMCG

nieuws

De Landelijke vereniging van Artsen in Dienstverband start, namens achtenveertig Groningse co-assistenten in het UMCG, een civiele rechtszaak tegen het Universitair Medisch Centrum Groningen.

Volgens artsenvakblad Medisch Contact eisen de 48 student-promovendi (studenten die hun master combineren met een promotietraject) dezelfde arbeidsvoorwaarden als hun collega’s die werknemer-promovendi zijn.

Experiment zorgt voor ongelijkheid

De studenten tekenenden een tussen 2016 en 2018 een contract met het UMCG als beurspromovendi, als onderdeel van een experiment van de Rijksoverheid en de Nederlandse universiteiten. Ze kregen daardoor geen dienstverband in het ziekenhuis, maar een beurs uit het universitaire profileringsfonds.

Hun uiteindelijke beloning voor hun werk ligt daardoor een stuk lager dan dat van werknemer-promovendi. Ook vinden de student-promovendi de arbeidsvoorwaarden waar ze onder werken niet gelijkwaardig.

Geen verrassing

De rechtszaak van de studenten komt niet als een verrassing voor het UMCG. Minister Ingrid van Engelshoven waarschuwde het ziekenhuis begin vorig jaar al voor mogelijke rechtszaken van beurspromovendi. De minister weigerde echter om het experiment stop te zetten.

Deel dit artikel: