Onderzoek RUG: ‘Optimale sportprestaties lever je rond het einde van de middag’

nieuws

De organisatoren van sportevenementen zouden de belangrijke wedstrijden moeten plannen rond de late middag. Dan leveren atleten de beste prestaties, in vergelijking met andere tijdstippen van de dag. Renske Lok promoveerde begin juli aan de Rijksuniversiteit Groningen met een onderzoek naar dit fenomeen.

Uit haar onderzoek blijkt dat er beter gepresteerd wordt in de late middag, omdat de interne klok van de sporter dan meestal optimaal alert is. Dat is zeker het geval wanneer sporters, voorafgaand aan hun wedstrijd, lang hebben moeten reizen. “Als iemand te weinig geslapen heeft, kan fel licht wel degelijk een subjectieve alertheid induceren”, zo laat Lok optekenen op de website van de Rijksuniversiteit. “Extra licht blootstelling kan mentale prestaties aanzienlijk verbeteren. Alhoewel iemand zich niet alerter voelt, zal deze persoon wel degelijk beter presteren.”

Daarnaast kan extra licht de  lichaamstemperatuur beïnvloeden en is slaap vallen sterk verbonden met de natuurlijke afname in lichaamstemperatuur. Daarom moet lichtblootstelling in de avond worden vermeden, zo stelt Lok.

Belangrijke wedstrijden zouden volgens Lok gepland moeten worden rond de optimale prestatietijd, het einde van de middag. “Als dit niet lukt, kan overwogen worden om de interne klok op zo´n manier te verschuiven dat de wedstrijd plaatsvindt gedurende de vroege avond volgens de interne klok”, aldus Lok.