Magneetvisser Jan Duurt Dijkman: “Ik zou graag een vergunning of ontheffing krijgen”

Nog voor magneetvisser Jan Duurt Dijkman donderdagavond aan het werk ging bij de Ebbingebrug, stond de teller al op tachtig fietsen, een aantal winkelwagens en nog veel meer klein spul. Samen met andere magneetvissers is Dijkman al een aantal weken druk bezig met het leeghalen van de Groningse diepen.

“Dit is nog een recente,” zegt Jan Duurt als hij weer eens een fiets aan de haak heeft geslagen. “De lucht zit nog in de bandjes, die ligt hier pas een paar maandjes denk ik.”

Legaal kunnen vissen in Groningen

In plaats van de magneet, gooien Jan Duurt en zijn kompanen nu vooral haken het water in. Magneetvissen mag in de gemeente Groningen namelijk niet, en Dijkman baalt daarvan: “Ik vind het echt heel erg triest. Eigenlijk doen we gewoon hartstikke goede dingen. We halen gewoon heel veel oud ijzer uit het water. Ik haalde vorig jaar nog 28 duizend kilo ijzer uit het water.”

In steden als Amsterdam, Rotterdam en Den Haag mag Jan Duurt wel gewoon magneetvissen. Hij heeft daar zelfs goed contact met de politie voor als hij iets bijzonders vindt. Het liefst zou Dijkman dan ook een vergunning of ontheffing krijgen voor het vissen met een magneet in Groningen: “Ik heb inmiddels zoveel ervaring, ook met explosieven, ik ben echt in het hele land bezig. Het is soms 200 a 300 kilometer rijden, terwijl ik 15 kilometer van de Stad Groningen woon.”

Meer aandacht voor opruimen en schoonmaken, niet alleen bij bommen

Dijkman komt regelmatig in het nieuws als hij weer eens ergens een explosief uit de Tweede Wereldoorlog vindt: “Als er ergens een bom wordt gevonden, gaat alle aandacht daar naartoe. Eigenlijk willen wij gewoon de aandacht hiervoor hebben. Ook qua milieu, dat we hier alles opruimen en schoonmaken, en afvoeren,” besluit de magneetvisser zijn betoog.

Deel dit artikel: