Coronaregels blijven op middelbare scholen; einde anderhalve meter in de planning voor medio september

nieuws
Foto: Sebastiaan Scheffer

In tegenstelling tot het mbo en het hoger onderwijs blijven de anderhalve meterregel en de mondkapjesplicht voorlopig gelden op middelbare scholen. Dat hebben bronnen rond het kabinet vrijdagmiddag laten weten aan De Telegraaf en RTL Nieuws, voorafgaand aan de persconferentie van demissionair premier Rutte en demissionair minister Hugo de Jonge.

Het Kabinet zou de coronaregels willen handhaven op het middelbaar onderwijs, omdat de meeste tieners nog geen twee prikken hebben gehad.

Naast de anderhalve meter en de mondkapjes blijven ook zelftesten en aangescherpt bron- en contactonderzoek van toepassing op middelbare scholen. Alleen de risicogerichte testen, zoals dat op sommige schoollocaties gebeurde, gaan van tafel.

Regering hoopt op eind aan anderhalve meter vanaf derde week september

De anderhalve meter kan mogelijk vanaf de derde week van september worden losgelaten, zo meldden andere bronnen aan de NOS. Het demissionaire kabinet houdt echter een slag om de arm, omdat dit afhangt van de besmettingsgraad, de ziekenhuisopnames en het advies van het Outbreak Management Team. Daarnaast  zou dan ook de mondkapjesplicht in het OV worden geschrapt.

Vanaf medio september is er misschien ook weer meer mogelijk voor de horeca en voor festivals. Deze vinden dan nog wel plaats met Testen voor Toegang. Als echt alle basisregels van tafel gaan, kunnen clubs en discotheken dan ook weer open.

Deel dit artikel: