Ophokplicht wordt in Groningen opgeheven

nieuws
Foto: Iwan Beijes from FreeImages

De ophok- en afschermplicht, die sinds vorig jaar oktober gold vanwege de vogelgriep, wordt in de nacht van maandag op dinsdag opgeheven. Dat heeft het kabinet maandagavond bekendgemaakt.

De landelijke ophok- en afschermplicht werd op 22 oktober aangekondigd. Omdat er al een tijd geen besmettingen meer zijn vastgesteld, werd de ophokplicht vorige maand al ingetrokken in zeven regio’s. Nu wordt de plicht ook in de overige regio’s afgeschaft. Dit betekent dat biologische en vrije-uitloopkippen voor het eerst sinds vorig jaar herfst weer naar buiten mogen.

De ophokplicht had ook voor kinderboerderijen consequenties. Zij moesten hun kippen, pauwen en eenden binnen houden. Vanaf dinsdag mogen ook deze dieren weer naar buiten. De vogelgriep heeft aan duizenden vogels het leven gekost.