Gierzwaluw houdt zomer van 2021 voor gezien

nieuws
Foto: Klaus Roggel, Berlin - Eigen werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2974835

De gierzwaluwen houden de zomer van 2021 in Nederland voor gezien. De Vogelbescherming meldt deze vrijdag hun vertrek en dat wordt bevestigd door iemand uit de Plantsoenbuurt.

De Vogelbescherming: ‘De eerste ‘100-dagen-vogels’ kwamen eind april het land binnen. Zo’n honderd dagen later, ze kregen hun bijnaam niet voor niets, laten de gierzwaluwen Nederland weer achter zich. En omdat juist deze iel schreeuwende vogels een opvallende verschijning zijn, valt het gemis de liefhebbers ook direct op. Waar de ene avond nog druk gefoerageerd wordt door tientallen gierzwaluwen, kan daags erop het luchtruim plots leeg zijn’.

Gierzwaluwen vliegen eind juli, begin augustus naar de overwinteringsgebieden in Afrika, ten zuiden van de evenaar, bijvoorbeeld Congo.

In de Plantsoenbuurt zijn de laatste jaren veel nestgelegenheden voor de vogels gerealiseerd, waar gretig gebruik van wordt gemaakt. Het is er nu stil. ‘Tikje weemoedig word ik er altijd van’, aldus iemand uit de buurt.
 

 

 

 

Deel dit artikel: