Coalitie gaat om: hondenbelasting in gemeente Groningen wordt afgeschaft

Er lijkt een unanieme meerderheid te zijn ontstaan in de Groninger gemeenteraad voor de afschaffing van de hondenbelasting.

Naast oppositiepartijen VVD, 100% Groningen, Student&Stad, CDA, SP en Partij voor de Dieren laten nu ook GroenLinks, PvdA, D66 en ChristenUnie weten graag van de belasting af te willen, omdat dit een vurige wens van de oppositie was.

OZB moet omhoog om kosten te dekken

Volgens Gerben Brandsema, fractievoorzitter van de ChristenUnie, wordt de belasting gecompenseerd met een verhoging van de OZB. Deze gaat met gemiddeld 3,50 euro omhoog, op een huis van twee ton.

“Wij wilden al langere tijd van deze belasting af, maar met de gemeentefinanciën in zwaar weer was het lastig een dekking te vinden”, aldus Brandsema. “We kiezen er nu voor de OZB minimaal te verhogen.”

Ophogen OZB rechtvaardiger voor Ten Boer en Haren

Ook D66 en PvdA wilden de OZB eigenlijk niet verhogen, om van de hondenbelasting af te komen. “Tegelijkertijd vinden we het met name richting de inwoners in de voormalige gemeenten Haren en Ten Boer lastig uit te leggen dat ze geconfronteerd zijn met een belasting van 133 euro voor een hond”, aldus Tom Rustebiel namens D66. “Dat terwijl het bedrag naar de algemene middelen gaat. Dan is dit rechtvaardiger.”

Dat beaamt ook Julian Bushoff van de PvdA: “Met name voor de inwoners van Ten Boer en Haren is de voor hen nieuwe belasting een forse stap. Ook zien we dat de Tweede Kamer van de hondenbelasting af wil. Wij roepen onze fracties in Den Haag boter bij de vis te leveren en gemeenten te compenseren voor deze inkomstenderving.”

Over de verhoging van de OZB bestaat nog wel onenigheid in de gemeenteraad. Onder andere de PVV verzet zich tegen dit gedeelte van het afschaffingsplan voor hondenbelasting.

Blijdschap bij oppositie

De oppositiepartijen zijn blij dat ook de coalitie in Groningen om is. “Al vanaf de oprichting van onze partij zetten wij ons in voor de afschaffing van de belasting en hebben we veel voorstellen gedaan”, zo stelt Yaneth Menger, fractievoorzitter van 100% Groningen. “We zijn blij dat een meerderheid van de gemeenteraad ons daarin nu volgt en we samen deze stap kunnen zetten.”

SP-fractievoorzitter Jimmy Dijk vult aan: “Dit is de uitkomst van een lange discussie over een onrechtvaardige belasting. Dit was onmogelijk geweest zonder de inzet van verschillende bewoners en actiegroepen.”

Deel dit artikel: