“Zorg voor genoeg betaalbare ateliers voor kunstenaars”

nieuws
Foto: Dorpsfonds Haren

De gemeente moet voorkomen dat betaalbare atelierruimte in de toekomst verdwijnt uit Groningen. Dat vindt PvdA raadslid Diederik van der Meide.

De PvdA stelde eerder dit jaar, samen met GroenLinks, al vragen over de toekomst van de Biotoop en de Hortus in Haren. De partijen wilden voorkomen dat het terrein met atelierruimte en botanische tuin in handen zou vallen van beleggers. Dat leidde tot gesprekken tussen de gemeente en de RUG over een overname, en daarmee blijft deze creatieve plek voorlopig behouden.

Van der Meide ziet echter een bredere trend in Groningen, waarbij betaalbare werkplekken voor kunstenaars in de toekomst dreigen te verdwijnen. “Deze atelierruimte is nu nog in handen van corporaties als Patrimonium en Lefier, maar door landelijke regelgeving zien zij dit binnenkort niet meer als hun verantwoordelijkheid. Het gevaar is dat de panden een nieuwe bestemming krijgen. Dat moeten we voorkomen.”

De PvdA wil dat de gemeente kijkt naar manieren om genoeg betaalbare atelierruimte te behouden. “Kunstenaars zijn belangrijk voor een creatieve en bruisende stad als Groningen. Het zou doodzonde zijn als er straks geen ruimte meer voor hen is,” aldus Van der Meide.