Studenten maken foto’s voor nieuwe website Groninger Monumentenfonds

Nieuwe foto’s maken van monumenten in de provincie. Dat was de opdracht voor Noorderpoortstudenten van de opleiding fotografie. 

De foto’s worden gebruikt voor de nieuwe website van het Groninger Monumentenfonds die binnenkort gelanceerd wordt. Woensdag werden de foto’s gepresenteerd. “Ik ben helemaal verrast door de foto’s,” zegt directeur Aale Dijkstra van het Groninger Monumentenfonds. “Daar had ik ook wel een beetje op gehoopt. Op veel websites, ook bij ons, zie je wel de buitenkant van het gebouw, maar de parels aan de binnenkant worden vergeten. Die hebben deze studenten wel vastgelegd.”

De studenten vonden het een leuke opdracht. “Ik vond het ook heel inspirerend,” vertelt Bram. “Ik denk wel dat we nu allemaal anders naar deze monumenten gaan kijken, omdat je ook het verhaal erachter weet.” Klasgenoot Julius is het daarmee eens. “Als je op straat loopt, dan loopt je er altijd langs. Maar als je goed kijkt, ook binnen, dan ga je dingen ontdekken die je eigenlijk nooit ziet.”

Dijkstra vindt dat mooi om te zien. “Jongeren kijken anders naar monumenten. Soms weten ze niet wat de geschiedenis is, maar zijn ze wel verrast door de beelden. Die hebben ze heel mooi vastgelegd. Aan ons nu de taak om de foto’s te verzamelen en de verhalen erbij te zoeken.”