SP wil hondenbelasting afschaffen in gemeente Groningen

nieuws
Foto: marcelo brito filho from FreeImages

In navolging van een meerderheid in de Tweede Kamer wil ook de gemeenteraadsfractie van de SP in Groningen af van de hondenbelasting. Volgens de fractie kan dit betaald worden uit een overschot dat de gemeente heeft op haar jaarrekening van 2020.

In de gemeenteraad van Groningen speelt de discussie over de hondenbelasting al lange tijd, met name door het hoge bedrag wat de gemeente rekent aan hondenbezitters. Zo betaalt een gemiddelde Groninger ruim 130 per jaar voor het bezit van een hond, het hoogste bedrag van alle Nederlandse gemeenten.

De hondenbelasting wordt als oneerlijk ervaren door veel hondenbezitters in onze gemeente en dient niet meer het doel waar het ooit voor is bedacht: wilde honden en hondenkarren”, aldus SP-raadslid Bob de Greef. “We hopen dat de Tweede Kamer het besluit neemt voor een landelijke afschaffing van de hondenbelasting.”

Uit de jaarrekening van 2020 blijkt dat de gemeente 6,5 miljoen euro heeft overgehouden. De SP wil het verlies op de gemeenterekening door de afschaffing van de hondenbelasting hiermee compenseren. De beslissing over dit voorstel vindt plaats aan het begin van juli.

Deel dit artikel: