Snelst groeiende balsport van Europa wint ook in Groningen hard aan terrein

De snel groeiende sport padel, een combinatie tussen squash en tennis, wint ook in Groningen snel terrein. In de gemeente schieten nieuwe padel-banen daarom als paddestoelen uit de grond.

Eind december openden bij de Euroborg zes banen om de sport te kunnen spelen en in juli worden nog eens drie nieuwe buitenbanen geopend op Sportpark Corpus den Hoorn om de snelst groeiende balsport ter wereld te kunnen spelen.

De sport is afkomstig uit het Mexicaanse Acapulco, waar het eind jaren zestig werd bedacht als alternatief voor tennis. Padel kent dezelfde regels als tennis en wordt gespeeld met een speciale bal en een kleiner, dikker racket. De baan is ommuurd en ongeveer 10 bij twintig meter. Na een onderhandse opslag en één stuit op de grond, mag de bal ook de muren raken, voordat deze terug over het net gespeeld wordt.

“Het is een heel toegankelijke sport, met een hoge funfactor”, vertelt Jasper Valentijn van Peakz Padel. “Het is een stuk makkelijker dan tennis, omdat het racket van dichter bij het lichaam zit en omdat het heen snaren heeft. Dat maakt het gewoon een super toegangkelijke sport.