Lefier pleegt groot onderhoud aan 96 huurwoningen rond Noorderplantsoen

nieuws
Foto: Lefier

Na de bouwvak start aannemer Dijkstra Draisma met groot onderhoud aan 96 karakteristieke, oudere huurwoningen rondom het Noorderplantsoen. Donderdagmiddag ondertekenden de aannemer en woningcorporatie Lefier het contract voor het onderhoud, wat er ook voor moet gaan zorgen dat de woningen energielabel A krijgen.

De huurwoningen staan aan de Noorderbinnensingel, de Grote Leliestraat, de Grote Rozenstraat en de Grote Kruisstraat. Volgens Lefier blijft de kenmerkende, historische aanblik van de woningen onveranderd, maar worden de woningen voorzien van gevelisolatie en van HR++ glas. Ook worden de achterdeuren en balkondeuren vervangen en worden er herstelwerkzaamheden uitgevoerd aan het metselwerk. Daarnaast wordt er geschilderd aan de buitenkant van de huizen. Verder worden oude cv-ketels vervangen door een energiezuinige HR-combiketel. Alle woningen krijgen een mechanisch ventilatiesysteem met CO2-sensor.

De huidige energielabels van de 96 huurwoningen verschillen van label C tot G, met een gemiddeld label E. “Dat kan veel beter,” zegt Pieter Witzenburg, directeur vastgoed van Lefier. “Per woning, die onderling behoorlijk verschillen, treffen we maatregelen om op energielabel A uit te komen. Dat betekent meer wooncomfort voor de huurders en een lager energieverbruik.”

Lefier renoveert de komende drie jaar 1.500 huurwoningen naar label A, waarmee een investering van 60 miljoen euro is gemoeid. Ook wordt de renovatie van nog eens tweeduizend andere woningen voorbereid.