Gemeente krijgt miljoen subsidie van EU voor vergroening Damsterplein

nieuws
Foto: OTO Architecten via Gemeente Groningen

De gemeente Groningen krijgt één miljoen euro subsidie van de Europese Unie voor het vergroenen en klimaatbestendig maken van het Damsterplein. Daarmee kan het vernieuwde Damsterplein in de loop van 2023 het koelste plein van Stad zijn.

Op het Damsterplein wordt het in de zomer vaak erg heet. Ook is er, na forse regenbuien, soms sprake van wateroverlast.  Twee jaar geleden maakten een aantal bewoners en ondernemers, samen met een architect, een schetsplan voor het plein om deze problemen te verminderen.

De verharding van het plein, die eigenlijk bedoeld was om er evenementen op te organiseren, blijkt niet meer nodig. Er is weinig belangstelling voor om hier evenementen te organiseren. In de nieuwe inrichting worden delen van de bestrating eruit gehaald en vervangen door groene eilanden. Ook worden er bomen geplant die voor schaduw gaan zorgen. Op verschillende plekken komt ruimte voor de opvang van water.

De gemeente Groningen gaat het plan nu verder uitwerken, om zo ook de verkeerskundige aspecten rondom het plein te analyseren. De Hanzehogeschool brengt daarbij haar kennis in en studenten gaan de effecten van de herinrichting meten. De daadwerkelijke herinrichting volgt naar verwachting in 2023.