“De sluiting van OOST is een aderlading voor Stad, we verliezen het laatste randje underground”

nieuws
Foto via Facebook @komOOST

Een groot verlies. Dat is de reactie van nachtburgemeester Merlijn Poolman op het nieuws dat nachtclub OOST aan de Oosterstraat in september gaat sluiten.

“Het gaat mij echt aan het hart”, vertelt Poolman. “OOST is zoveel meer dan alleen een nachtclub. Het is een locatie waar je de echte undergroundmuziek nog kon horen. Waar er plek was voor hele moeilijke techno en house. OOST heeft dingen neergezet waarvan ze niet wisten dat het kon. Nu dat verdwijnt is er binnen de Diepenring niets meer op dit vlak te vinden. En persoonlijk vind ik dat heel naar. Als nachtburgemeester streef ik daar diversiteit. Ik vind het belangrijk dat studenten een mooi feestje kunnen vieren in een feestcafé maar ik vind het ook belangrijk dat er plekken zijn waar de underground tot zijn recht komt.”

“Het laatste randje underground”
Tot enkele jaren geleden waren er nog drie locaties waar dit aanbod tot zijn recht kwam. “Je had Pand 48, je had Sub en je had OOST. Alle drie zijn nu weg. En voor de duidelijkheid, het komt niet door corona. Het is een tendens die al wat langer speelt, hoewel de maatregelen om het coronavirus onder de duim te krijgen het proces wel versneld hebben. Een tijdje geleden werd bekend dat Lola ging sluiten. Dat was een locatie waar er ruimte was voor mooie undergroundconcertjes. Maar het verschil met OOST is dat laatstgenoemde zijn eigen standaard en visie had. Dit is een aderlating voor de stad, omdat we hiermee het laatste randje underground binnen de Diepenring kwijt raken.”

“Gemeente helpt heel goed”
De eigenaar van OOST heeft laten weten op zoek te zijn naar een nieuwe locatie. “Ik heb inmiddels contact gehad met OOST en ook met de gemeente Groningen. Het is heel fijn om te zien dat de gemeente heel goed helpt. Ze willen echt hun best doen. Maar het is een hele lastige opgave. Vind maar eens een plek in de Diepenring waar je zo’n nachtclub kunt plaatsen. Eerlijk is eerlijk, bij undergroundmuziek heb je zware Bass-geluiden, en daar zit niet iedereen op te wachten.”

Veiligheid
Dat OOST verdwijnt heeft volgens Poolman ook een ander effect. “Horeca hoeft niet altijd weer horeca te worden. Je ziet dat op verschillende plekken appartementen gerealiseerd worden. Dit zorgt in de binnenstad voor meer onveiligheid. Waar je vroeger cultuur had, daar waren mensen. Daar werd buiten een sigaretje gerookt. Nu zijn de straten leeg en is er geen toezicht meer. Ik vind dat een slechte ontwikkeling.”

Deel dit artikel: