D66 stelt vragen over digitale communicatie bij de provincie

nieuws
Foto: Wouter Hooijer

De Provinciale Statenfractie van D66 wil weten hoe het is gesteld met de informatiebeveiliging en digitale communicatie bij de provinciale organisatie.

D66 vindt dat het gebruik van WhatsApp voor communicatie binnen de overheid aan banden gelegd moet worden. Dit mede naar aanleiding van recente onderzoeken waaruit blijkt dat medewerkers van de landelijke overheid toegang hebben gehad tot privacygevoelige informatie. Bovendien zou een deel van de rijksambtenaren vertrouwelijke berichten tegen de afspraken in via WhatsApp hebben verstuurd.

Statenlid Paula Benjamins-van Oudheusden zegt: ”Onlangs zijn de voorwaarden van WhatsApp gewijzigd. Gebruikers worden min of meer gedwongen de nieuwe voorwaarden te accepteren, terwijl hun privacy hierdoor steeds verder in het geding komt. Wat D66 betreft mogen provinciemedewerkers en statenleden voor hun communicatie daarom niet afhankelijk zijn van WhatsApp.” De fractie wil weten of er wordt gekeken naar het stimuleren van veiligere alternatieven.

D66 is ook benieuwd naar de algehele staat van informatiebeveiliging binnen de provincie. Dit vanwege recente incidenten bij twee aan de provincie verbonden organisaties. Paula Benjamins: ”Wij willen daarom weten of informatiesystemen van de provincie regelmatig grondig worden geëvalueerd op bijvoorbeeld privacy en beveiliging en of men goed voorbereid is op cyberaanvallen en andere digitale crisissituaties.” D66 verwacht binnen enkele weken antwoord.