Betere gezondheid bij 75-plussers met eigen gebit

nieuws
Foto: flickr.com/photos/conchur/

75-plussers die hun eigen gebit nog hebben, hebben doorgaans een betere gezondheid dan leeftijdgenoten zonder eigen gebit. Dat blijkt uit een onderzoek waarop tandarts Mieke Bakker van het UMCG deze week is gepromoveerd.

Senioren met een eigen gebit gebruiken minder medicijnen, hebben minder ziektes en worden minder vaak opgenomen in een verpleeghuis. Hun zorgkosten zijn dan ook lager. Ouderen behouden tegenwoordig steeds vaker hun eigen gebit of krijgen een klikgebit. Met het ouder worden neemt het vermogen om goed voor jezelf te zorgen af door bijvoorbeeld lichamelijke- en/of geheugen-problemen.

Uit het onderzoek bleek ook dat de afgelopen acht jaar het tandartsbezoek van alle ouderen is afgenomen. Vergeleken met het begin van die periode, ging na acht jaar 67 procent van de ouderen met eigen gebit nog naar de tandarts. Voor ouderen met kunstgebit was dat 10 procent en voor ouderen met klikgebit 25 procent.