Rechtbank trekt zestien dagen uit voor omvangrijke wapenhandel

nieuws
Foto Andor Heij. Gerechtsgebouw Leeuwarden.

De rechtbank in Leeuwarden heeft zestien dagen uitgetrokken voor een omvangrijke zaak in handel in wapens. Daarbij is ook een Groningse verdachte betrokken.

De rechtszaak begint maandag (vandaag). De 35-hoofdverdachte is een inwoners van het Friese Oosterwolde die onder meer een kringloopwinkel in die plaats als uitvalsbasis zou hebben.

Naast de veertien Nederlandse verdachten komen er ook nog drie uit Servië, Kroatië en Slovenië. Een van de Nederlandse verdachten was wapenexpert bij het ministerie van defensie.

Bij een doorzoeking van een loods in februari vorig jaar op een bedrijventerrein in Groningen werd een vuurwapen, diverse soorten munitie en springstof aangetroffen.

Ook op diverse andere plekken zoals in Oosterwolde, Marum en Leeuwarden werden wapens aangetroffen.

De wapens kwamen onder andere uit het voormalige Joegoslavië en Tsjechië en werden onder meer verkocht aan een drugsbende in België.

Tijdens de zitting wordt bekeken of de verdachten schuldig zijn aan de volgende zaken: Internationale handel in vuurwapens, munitie en explosieven, incassofraude, oplichting en verduistering, mensenhandel en geweldsdelicten.