ProRail biedt nieuw Kabinet expertise aan bij aanleg Lelylijn en Nedersaksenlijn

nieuws
Foto: TreinBas - Eigen werk, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=77275321

Hoewel Prorail zich niet nadrukkelijk uitspreekt voor de aanleg van de Lelylijn en de Nedersaksenlijn, biedt de netbeheerder zijn expertise aan bij de miljardeninvestering die nodig is bij de aanleg ervan. Dat laat ProRail vrijdag aan informateur Mariëtte Hamer weten.

De netbeheerder vraagt het nieuw te vormen Kabinet om een grote som geld, om zo nieuwe stations en nieuw spoor te kunnen bouwen, met name voor de grote woningbouwopgave die de nieuwe regering te wachten staat. Daar moet ook Noord-Nederland van gaan profiteren, zo stelt ProRail-topman John Voppen: “Met goede spoorverbindingen helpen we woningbouw mogelijk te maken in het hele land, door te zorgen dat nieuwe woningen en wijken goed bereikbaar zijn.”

Lelylijn en Nedersaksenlijn

“Graag bied ik ook de expertise van ProRail aan om u te adviseren over nieuwe spoorlijnen (zoals bijvoorbeeld de Lelylijn en de Nedersaksenlijn) die in verschillende verkiezingsprogramma’s genoemd worden”, zo schrijft Voppen.

ERTMS

Staatssecretaris Van Veldhoven en de provincie maakten donderdag bekend dat er afspraken zijn gemaakt over de aanleg van het European Rail Traffic Management System (ERTMS) in Noord-Nederland. Daarmee krijgt het noorden voor 300 miljoen euro aan nieuwe spoorinfrastructuur.