Opnieuw Kamervragen over banden tussen RUG en Chinese instellingen

nieuws
Foto: Joachim Kohler via WikiMedia

Bestuursvoorzitter Jouke de Vries van de Rijksuniversiteit Groningen moet iets doen aan de onveiligheid die studenten uit China ervaren door de aanwezigheid van het Confucius Instituut in de Stad. Dat stelt Tweede Kamerlid René Peters (CDA)  maandagmiddag in vragen aan minister Van Engelshoven.

De vragen volgen op berichtgeving door journalistiek platform Follow the Money, waarin RUG-studenten uit China stellen dat CI-docenten worden getraind om de ‘juiste’ antwoorden te  geven als buitenlandse studenten lastige vragen stelden.

Vorige maand nam RUG-voorzitter Jouke de Vries nog een petitie in ontvangst van enkele studenten uit Hong Kong en Universiteitsraadspartij De Vrije Student, waarin de universiteit werd opgeroepen om de samenwerking met Confucius Instituut op te zeggen.

Volgens een andere Chinese student in Groningen, afkomstig uit Hong Kong, stelde De Vries toen dat het belangrijk is dat dit vrij besproken kan worden. Maar tegelijkertijd stelde De Vries niet te willen stoppen met de samenwerking met het Confucius Instituut. De studenten voelen zich daardoor niet serieus genomen.

CDA’er Peeters vindt het belangrijk dat De Vries de berichten van de studenten serieus neemt. Ook hoopt Peeters dat Van Engelshoven snel met een richtsnoer komt over kennisveiligheid, waar de universiteiten zich aan kunnen houden als het gaat om gevaar voor spionage.

Deel dit artikel: