Studenten roepen RUG op samenwerking met Confucius Instituut stop te zetten

nieuws
Het gebouw van het Confucius Instituut Groningen - Foto: Google Maps Streetview

Universiteitsraadspartij De Vrije Student en een groep studenten met een Aziatische achtergrond zijn een petitie gestart om de Rijksuniversiteit Groningen aan te sporen de samenwerking met het Confucius Instituut Groningen stop te zetten. 

Volgens de studenten draagt Instituut actief bij aan zelfcensuur onder studenten, bestuurders en wetenschappers. Volgens de samenwerkende partijen werd het studenten eerder verboden om posters op te hangen, die aandacht vroegen voor de mensenrechtencrisis in Hongkong. Ook mogen medewerkers van het Instituut geen godsdienst beoefenen en mag er alleen gebruik gemaakt worden van schoolboeken die goedgekeurd zijn door de Chinese autoriteiten.

“Discriminatie en censuur zijn onacceptabel”, stelt DVS-fractievoorzitter David Jan Meijer  “Al helemaal op een universiteit waarin juist discussie over alle standpunten, visies en feiten mogelijk moet zijn. De academische vrijheid moet bij de universiteit voorop staan. Dat kan niet wanneer je een actieve samenwerking aangaat met dergelijke partijen. Al helemaal niet nu de Chinese Communistische Partij heeft aangegeven dat dit instituut haar belangrijkste propagandainstrument in het Westen is.”

Eerder stopten de Universiteit Leiden, de Vrije Universiteit Brussel, 30 Amerikaanse universiteiten en alle Zweedse Universiteiten de samenwerking met het Confucius Instituut.